Szeretettel köszöntelek
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Spárga:ünnepi és különleges étel.
A zöldségek királyához a szezonjában ( május első felétől június első feléig )jó áron hozzájuthatunk.Szezonban előfordul,hogy napjában kétszer is szüretelhetők a sípok-a spárga ehető részét sípnak hívja a szakirodalom.Íze semmihez sem fogható,nem hizlal,mégis tele van energiával és a szervezetünk számára hasznos nyomelemekkel.A legnagyobb termelője világviszonylatban Kína.
A növény megvastagodott,zsenge hajtásai kerülnek a tányérra,ezt nevezzük köznapi értelemben spárgának.Több mint 92 százaléka víz,10 dkg spárga csak 20 kalóriát tartalmaz.Elhanyagolható a szénhidrát-és zsír tartalma,annál jelentősebb a benne található rostok,vitaminok és ásványi anyagok mennyisége.Rendkívül magas a természetes aszparginsav-tartalma,amely az idegrendszer egészséges működésében meghatározó.Gatdag káliumforrás,nátriumtartalma alacsony,de foszfor,kalcium,magnézium,sőt vas is található benne,A-,B1-,B2-,B6-,C-és E-vitamint,sőt folsavat is rejtenek a spárgasípok.
3 féle szín.
Európában a legkedveltebb fehér spárga.Lágy,kellemes,enyhén aromás íze miatt népszerű,de kétségtelen,hogy a legkevesebb vitamin ebben a fajtában rejtőzik.A csúcstól az egészséges végéig teljesen hámozzuk meg!A fás szárvégeket feltétlenül törjük vagy vágjuk le,különben keserű,fogyaszthatatlan.
A lila spárga fehér rokonánál erősebb,markánsabb aromájú-növekedés közben csúcsai kissé kibújnak a földből.A zöld spárga a föld felett növekszik,élénkzöld színű,lágy,kellemes aromájú,vitaminban és ásványi anyagban gazdag-megjelenésében emlékeztet ősére,a vad spárgára.
A legklasszikusabb:fogás:a spárga hollandi mártással.Ez a tojásban és vajban gazdag mártás soknak számára kalóriadús lehet.Viszont a spárga önállóan tálalva úgy igényli a mártást,mint a palacsinta a finom tölteléket,tehát mindenképp célszerű hideg vagy meleg mártással kínálni.Szintén nagyon közkedvelt a belőle készült krémleves is,de rakott ételekbe,és rétesekbe is kerülhet ebből a lédús zöldségből.
Leves spárga.
Hozzávalók:fél kiló zöld spárga,4 dl tej,10 dkg ementáli sajt,1 kanál olíva olaj,liszt,só,fehér bors,3 dkg margarin,fokhagyma,szerecsen dió,1 deci fehér bor.
A spárgák végeit levágjuk,fel daraboljuk,majd sós,cukros vízben megfőzzük.A margarint megolvasztjuk,megpirítjuk benne a zúzott fokhagymát,rászórjuk a lisztet.Pirítjuk,majd felöntjük a spárga főzőlevével és a tejjel.Fűszerezzük,beletesszük a spárgák nagy részét.Állandó keverés mellett hozzáadjuk a reszelt sajtot.Ha megolvadt beleöntjük a bort.A maradék spárgát díszítésre használjuk.
Spárgamártás.
Hozzávalók:50 dkg spárga,1 evőkanál vaj,2 dl főzőtejszín,1 csokor petrezselyem,frissen őrölt bors,só,1 marék fenyőmag,1 marék szeletelt mandula,1 csipet szerecsen dió.
A megpucolt,előfőzött spárgákat 4-5 centis darabokra vágjuk,olvasztott vajban megforgatjuk,majd hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet,a fűszereket,és felöntjük a tejszínnel.Ízlés szerint megsózzuk.A fenyőmagot és a mandulát megpirítjuk.Főtt tésztához,a pirított magokkal megszórva kínáljuk,de húsok mellé is nagyon finom.
Forrás: TVR újság 2015.június 1-7. 23.Hét.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Napi egy alma a doktort távol tartja.
Ilyen gyógyító erővel bír a paradicsom.
Orgonából senki ne készítsen szörpöt - veszélyes marhaság terjeng a neten!
Miért is vagyok fáradt?