A vitaminhiányról
Kilmer
McCully 1968-ban fiatalon érelmeszesedésben
elhunyt betegeket boncolt, és
megdöbbent, hogy az artériákban nem talált
lerakódott koleszterint vagy zsírt.
Ebből arra következtetett, hogy önmagában a
homocisztein okozza az
érelmeszesedést, ha idős korban találunk
lerakódott koleszterint, az csak a
korábbi elváltozások oka lehet.
A magas
homociszteinszinttel élő embereknek
pedig általában B6-, folsav- és B12-vitamin
hiányuk van.
McCully felismerte,
hogy az érelmeszesedést nem a magas
koleszterinszint okozza, hanem a
vitaminhiányból eredő magas homociszteinszint.
Miért nincs a primitív népeknél
szívbetegség, egyenek bármennyi húst is? Mert
rengeteg nyers és friss zöldséget
fogyasztanak, amelyek fedezik a
vitaminszükségletet.
A
vitaminok felfedezése is a modern kor
vívmánya
De miért fedezték fel a
vitaminokat? 1880-as években kezdte megismerni a
világ a beri-beri rejtélyes
betegséget. A betegséget a hántolt rizs okozza.
A gyarmatokon élő ember fő
tápláléka a rizs volt, és amikor a fehér
ember elhozta nekik a finom,
fényezett, hántolt rizst, elvette tőlük a
rizshéj létfontosságú vitaminjait,
így a B1-vitamint is. Amikor ismét hántolatlan
rizst kaptak a betegek, lassan
meggyógyultak.
Feldolgozói technikáinkkal megfosztjuk az
ételeinket a vitaminoktól
Hasonló
módon fedezték fel a B3-vitamint is, amelynek
hiánya súlyos idegrendszeri
károsodásokkal járó pellagrát okozott. Ez
főleg a kukoricán élőknél fordult
elő. Hasonló hiánybetegség a skorbut is. Ennek
a betegségnek a megismerése a
C-vitamin felfedezését eredményezte. De mi
ebből a tanulság? Ahogy fejlődtek a
modern emberi technológiák, akár az
élelmiszeriparban, akár a kémiában, ezeket
a vívmányokat előbb-utóbb bevetették az
élelmiszereink finomítására. De ezekkel
a finomításokkal megfosztottuk valamilyen
összetevőitől a táplálékainkat,
megfosztottuk az összetettségétől, és ez
mindig bajt okozott.
A finomított
élelmiszereink: a cukor, a liszt, a hántolt
rizs, stb., mind ellenségeinkké
váltak.
A
vitaminok a teljes értékű táplálékaink
alkotó elemei. Amelyik ennivalónkban
megtalálták, azt előbb apró darabjaira,
molekuláira szétszedték, kémiailag
meghatározták az összetételét és a
szerkezetét, és azt a molekulát, amelyiknek
a hiánya a hiánybetegséget okozta, elnevezték
vitaminnak és egy betűvel
jelölték. Ez után, hogy kémiailag mindent
tudtunk róla, kémiai úton,
szintetikusan elő is tudtuk állítani. Manapság
a patikában mindenféle vitamin
tabletta vagy kapszula formájában kapható. Csak
egy a bökkenő velük, mindenki
más dózisban ajánlja, nem tudja az egyszerű
vásárló, hogy kinek higgyen. Egy a
szerencsénk, hogy ezek a vitaminok nem
ártalmasak, akár megadózisban is
szedhető, anélkül, hogy komolyabb bajt
okozna.
De miért kell vitamint szednünk?
Ha ezt tisztázzuk magunkban, akkor
sok minden világos lesz, és tudni fogjuk, hogy
mi az egészséges táplálkozás
lényege. Látjuk azoknál a népeknél, akik
friss és nyers zöldségeket és
gyümölcsöket fogyasztanak nincs náluk
szívbetegség és vitamint sem
fogyasztanak. Eddig végigvettük a finomított
és modern technikákkal kezelt
élelmiszereinket és láttuk, hogy ott van a baj,
ha az ember belenyúl a
technikájával a természet adta ennivalóinkba.
A természet úgy alkotta meg az
ennivalóinkat, hogy úgy ahogy a természetben
megtalálható, úgy használ nekünk
legjobban. Ha kiszedjük az ennivalóból
bizonyos részt, akkor az hiányozni fog,
ezért fogyasztunk vitaminokat, mert finomított
és kezelt élelmiszereket
fogyasztunk, melyből hiányoznak a vitaminok. Az
élő ennivaló utánozható, de az
utánzat mindig tökéletlen marad.
Az élő egy tökéletes "termék"
Az
élő anyag egy sok összetevős rendszer, ahol
minden összefügg mindennel. Ha
egyszer ezt a tökéletes egységet megbontjuk,
ugyanúgy sohasem tudjuk
visszaállítani. Az élőből a vitaminokat
kivehetjük, soha nem tudjuk visszatenni
ugyanoda, ugyanúgy, ugyanannyit. A halottból
sohasem tudunk élőt csinálni. A
vitaminok több szálon kapcsolódnak
különböző részeihez az élőnek. Nem csak
kémiai
összefüggések, nemcsak anyagi súlyúk van,
nemcsak elektromos és mágneses terei
vannak, nemcsak információs komplexumuk van az
élő anyagnak, hanem egyszerre
minden, számunkra egyelőre rejtélyes módon
kapcsolódnak egy helyre az élő
sejtben. Nekünk így, ilyen utánozhatatlan
egységben van szükségünk a
táplálékainkra, ha főzzük, ha őröljük, ha
halottá tesszük a kezeléseinkkel,
akkor már kevesebb értéket fog nekünk
jelenteni, ha elfogyasztjuk.
Vissza a természetbe?
Nem, nem ezt ajánlom,
mert találhatunk olyan technikai vívmányokat,
amelyekkel csak annyira
roncsolunk, hogy számunkra értékes
maradjon.
Dr.HummelZoltán írása
|
Kommentáld!