Mutasd meg az alkotásaid had lássuk: VITAMINHIÁNYRÓL.

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

VITAMINHIÁNYRÓL.

12 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

A vitaminhiányról

Kilmer McCully 1968-ban fiatalon érelmeszesedésben elhunyt betegeket boncolt, és megdöbbent, hogy az artériákban nem talált lerakódott koleszterint vagy zsírt. Ebből arra következtetett, hogy önmagában a homocisztein okozza az érelmeszesedést, ha idős korban találunk lerakódott koleszterint, az csak a korábbi elváltozások oka lehet.

A magas homociszteinszinttel élő embereknek pedig általában B6-, folsav- és B12-vitamin hiányuk van.

McCully felismerte, hogy az érelmeszesedést nem a magas koleszterinszint okozza, hanem a vitaminhiányból eredő magas homociszteinszint. Miért nincs a primitív népeknél szívbetegség, egyenek bármennyi húst is? Mert rengeteg nyers és friss zöldséget fogyasztanak, amelyek fedezik a vitaminszükségletet.

A vitaminok felfedezése is a modern kor vívmánya

De miért fedezték fel a vitaminokat? 1880-as években kezdte megismerni a világ a beri-beri rejtélyes betegséget. A betegséget a hántolt rizs okozza. A gyarmatokon élő ember fő tápláléka a rizs volt, és amikor a fehér ember elhozta nekik a finom, fényezett, hántolt rizst, elvette tőlük a rizshéj létfontosságú vitaminjait, így a B1-vitamint is. Amikor ismét hántolatlan rizst kaptak a betegek, lassan meggyógyultak.

Feldolgozói technikáinkkal megfosztjuk az ételeinket a vitaminoktól

Hasonló módon fedezték fel a B3-vitamint is, amelynek hiánya súlyos idegrendszeri károsodásokkal járó pellagrát okozott. Ez főleg a kukoricán élőknél fordult elő. Hasonló hiánybetegség a skorbut is. Ennek a betegségnek a megismerése a C-vitamin felfedezését eredményezte. De mi ebből a tanulság? Ahogy fejlődtek a modern emberi technológiák, akár az élelmiszeriparban, akár a kémiában, ezeket a vívmányokat előbb-utóbb bevetették az élelmiszereink finomítására. De ezekkel a finomításokkal megfosztottuk valamilyen összetevőitől a táplálékainkat, megfosztottuk az összetettségétől, és ez mindig bajt okozott.

A finomított élelmiszereink: a cukor, a liszt, a hántolt rizs, stb., mind ellenségeinkké váltak.

A vitaminok a teljes értékű táplálékaink alkotó elemei. Amelyik ennivalónkban megtalálták, azt előbb apró darabjaira, molekuláira szétszedték, kémiailag meghatározták az összetételét és a szerkezetét, és azt a molekulát, amelyiknek a hiánya a hiánybetegséget okozta, elnevezték vitaminnak és egy betűvel jelölték. Ez után, hogy kémiailag mindent tudtunk róla, kémiai úton, szintetikusan elő is tudtuk állítani. Manapság a patikában mindenféle vitamin tabletta vagy kapszula formájában kapható. Csak egy a bökkenő velük, mindenki más dózisban ajánlja, nem tudja az egyszerű vásárló, hogy kinek higgyen. Egy a szerencsénk, hogy ezek a vitaminok nem ártalmasak, akár megadózisban is szedhető, anélkül, hogy komolyabb bajt okozna.

De miért kell vitamint szednünk?

Ha ezt tisztázzuk magunkban, akkor sok minden világos lesz, és tudni fogjuk, hogy mi az egészséges táplálkozás lényege. Látjuk azoknál a népeknél, akik friss és nyers zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanak nincs náluk szívbetegség és vitamint sem fogyasztanak. Eddig végigvettük a finomított és modern technikákkal kezelt élelmiszereinket és láttuk, hogy ott van a baj, ha az ember belenyúl a technikájával a természet adta ennivalóinkba. A természet úgy alkotta meg az ennivalóinkat, hogy úgy ahogy a természetben megtalálható, úgy használ nekünk legjobban. Ha kiszedjük az ennivalóból bizonyos részt, akkor az hiányozni fog, ezért fogyasztunk vitaminokat, mert finomított és kezelt élelmiszereket fogyasztunk, melyből hiányoznak a vitaminok. Az élő ennivaló  utánozható, de az utánzat mindig tökéletlen marad.

Az élő egy tökéletes "termék"

Az élő anyag egy sok összetevős rendszer, ahol minden összefügg mindennel. Ha egyszer ezt a tökéletes egységet megbontjuk, ugyanúgy sohasem tudjuk visszaállítani. Az élőből a vitaminokat kivehetjük, soha nem tudjuk visszatenni ugyanoda, ugyanúgy, ugyanannyit. A halottból sohasem tudunk élőt csinálni. A vitaminok több szálon kapcsolódnak különböző részeihez az élőnek. Nem csak kémiai összefüggések, nemcsak anyagi súlyúk van, nemcsak elektromos és mágneses terei vannak, nemcsak információs komplexumuk van az élő anyagnak, hanem egyszerre minden, számunkra egyelőre rejtélyes módon kapcsolódnak egy helyre az élő sejtben. Nekünk így, ilyen utánozhatatlan egységben van szükségünk a táplálékainkra, ha főzzük, ha őröljük, ha halottá tesszük a kezeléseinkkel, akkor már kevesebb értéket fog nekünk jelenteni, ha elfogyasztjuk.

Vissza a természetbe?

Nem, nem ezt ajánlom, mert találhatunk olyan technikai vívmányokat, amelyekkel csak annyira roncsolunk, hogy számunkra értékes maradjon.

 

Dr.HummelZoltán írása

 

. .

 

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Harmath Jozsef 4 hete új blogbejegyzést írt: Tűnődés---

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu