Mióta saját kerttel rendelkezem, bizony fel is használom az általa kínált kincseket.Így a harmóniában élő, kezeletlen rózsáim szirmait.
Nyáron rendszeresen készül belőle limonádé, mézzel, citrommal.
Vagy csak rózsavíz, ekkor egyszerűen beleteszem a szirmokat a vízbe, hagyom,
hogy átvegye a víz a rózsa ízét, rezgését, majd ezt kortyolgatjuk.Ha más ötletem nincs akkor megszárítom, majd szárazon teszek az általam összeállított teakeverékbe, f
ürdővízbe használom, illetve organzazsákban a szobám díszíti.Előfordul, hogy a gyümölcsleves tetejére szórok néhány friss rózsaszirmot,vagy a salátánkat szépíti meg.
Több éve készítek különféle kivonatokat.Olajat: mandula-, vagy jojobaolajban áztatok ki szirmokat, majd leszűröm és
később felhasználom fürdővízbe, vagy testápoló olajnak vagy arckrémet készítek vele.Ecetet: almaecetbe teszek rózsaszirmot, majd idővel leszűröm.Mézet: ugyanúgy készítem, mint a
vadrózsaszirommal.
Cukrot: friss szirmokat cukorral rétegezek, majd 2-3 hét után kiszedem, a cukrot megszárítom
és új száraz rózsaszirmokkal díszítem.Rózsavizet: tisztított vízbe beáztatom, 1 nap ázás után leszűröm, kiváló arcápoló, tisztító, frissítő.
Nyáron magamra permetezem a nagy melegben.Lekvárt: csak rózsasziromból nem szoktam, hanem kedvem szerint
az éppen készülő lekvárba szórok egy marékkal.
A napokban éppen, eperlekvár ízesedett vele.
(
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/06/rozsaszirmos-eperlekvar-xukorral.html )
Amiről viszont ez a bejegyzés szól az a napon érlelt szirup, amit általábanPünkösd környékén kezdek el.Most
Xukorral készítem, igen készítem, még nincs kész, ez egész nyáron készül,
így magába zárja az egész nyár energiáját.
2. nap után
Napon érlelt rózsaszirup, a nyár rezgésével
Hozzávalók egy-egy marék friss rózsasziromcukor: amely lehet porcukor, porított nádcukor, gyümölcscukor, szőlőcukor,most
nyírfacukor ( Nature Cookta termék ) esetleg néhány csepp vízNapfény
A begyűjtésre a legkedvezőbb idő, a kora reggeli órák, amikor a harmat még nem szállt fel.
A szirmokat akkor veszem le, amikor már "adja magát". ( A piros szirmokra napokig vártam. )
Ez azért lényeges, mert ha tépjük (-nénk ) akkor azt az információt is elraktározzuk a kivonatunkba.
Pont ezért fontos az is, hogy ilyet csak emelkedett hangulatunkban, öröm állapotban készítsünk.
Ha nem ilyenben vagyunk, inkább ne nyúljunk hozzá.
( Bár igaz ez mindenre, de különösen fontos ha elteszünk valamit, befőzünk, kivonatot készítünk,
bizony a pillanatnyi lelki állapotunkat is elraktározzuk benne. Természetesen ugyanígy beletudjuk vinni a boldogságunk is. Egy befőtt/lekvár nemcsak a gyümölcsöt, cukrot tartalmazza,
hanem mindenki gondolatait, rezgését, lelki állapotát aki érintkezett vele. )
A szirmokat egy szélesebb szájú üvegbe rakom és rászórok annyi cukrot, ami éppen befedi,
ez általában 1 ek-nyi alkalmanként. Ha magas még a szirom nedvesség tartalma,
meg rajta van a harmat, akkor elég ennyi, ha nem, akkor néhány csepp vizet
cseppentek/permetezek bele, csak is annyit, amiből pára képződik.
Pára, a fólián belül
Folpackot teszek a tetejére és lekötöm. Kiteszem a Napra és ha arra járok, picit megmocorgatom/megrázogatom, éppen csak kedvesen, könnyedén.
Általában hetente teszek hozzá újabb szirmokat, újabb cukrot.
Így megy ez egész nyáron keresztül, Kisasszony napjáig ( szeptember 8. )
plusz-mínusz 1-2 nap, ahogy érzem. Végig kint van.Az összegyűlt szirupot időnként leöntöm egy sűrű szűrőn át. A leöntött szirupot, jól záródó üvegben gyűjtögetem és a hűtőben tárolom. Végül, mind belekerül. A visszamaradt szirmokat beleteszem egy nagy kancsóba, teszek hozzá citromot és felengedem vízzel, aznap ez az italunk, de az is lehet,
hogy csak vízben átmosom, kinyomkodom és teába teszünk belőle. Hűtve eláll.
3. nap újratöltve
S, hogy mire jó ez a szirup? Hát amikor szükségünk van rá, amikor eszünkbe jut, akkor abba.
Lehet sütemény, fagylalt, joghurt, más édesség, tea, turmix, limonádé,
vagy csak úgy :-) egy mokkáskanálnyi...
Még maradt előző évekről egy-egy
kevés.
---------------------------------Rózsás bejegyzések a blogomon:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/rozsaszirom-tea-rozsasziruppal.htmlhttp://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/04/rozsaszirmos-furdogolyo.htmlhttp://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/05/vadrozsaszirom-akacmezben.html
Kommentáld!