Sziasztok!Ezen az oldalon nagymamám süteményeskönyvét osztom meg veletek. Ezek a receptek a második világháború utáni évtized és az 1960-as évek időszakát tükrözik. A mai "nyelv", ill. "értelmezés" szerint átfogalmaztam őket, hogy mindenki számára érhetőek és könnyen elkészíthetőek legyenek, ugyanis ebben a receptesfüzetben szinte csak a hozzávalók és egyedi értelmezés szerinti leírások szerepeltek. Az alább felsorolt sütemények többsége a sváb lakodalmakban megtalálhatóak voltak!
Tartalom:Őszibarack süteményDiós rudacska (Nuss-stangl)KvircedliMacska pracli - katzenprazlMandulamag
Őszibarack sütemény 20 dkg zsírt, vagy vajat, 30 dkg cukrot, 2 tojássárgájával habosra keverünk, hozzáadunk 3 evőkanál lisztet, 1 kiskanál szódabikarbónát, 2 dl tejjel jól eldolgozzuk, majd 2 óráig állni hagyjuk. Ezután hozzáadunk 75 dkg lisztet. Kb. 2,5 cm átmérőjű kis gombócokat formálunk belőle, és ritkásan sütőlemezre rakva megsütjük.
Ha kihűlt, óvatosan kikaparjuk a közepét. A kikapart tésztához adunk 1,5 dl rumot és állni hagyjuk.
A töltelék: 15 dkg vaj, 3 evőkanál porcukor, 1 evőkanál kristálycukor, 2 evőkanál kakaó, 3 evőkanál liszt, 2 dl tej. Ezeket az anyagokat felfőzzük, a krémet a rumos péppel összekeverjük, és a kikapart tészta közepébe töltjük. Kb. barackmag nagyságú mennyiséget.
Összeragasztjuk a két felet, majd az egyik oldalát vérnarancs aromával, míg a másik oldalát keserűmandula aromával kicsit megkenjük (nem kell teljesen bekenni, csak díszítésként egy kis színt felvinni). Ezután a két tojás fehérjébe (amit villával egy kicsit meglazítottunk) meghempergetjük, majd durva kristálycukorban megforgatjuk. Igazi zöld levéllel díszíthetjük. Érdemes két-három nappal korábban készíteni, hogy egy kicsit puhuljon. Minden sváb lakodalom kínálatában szerepelt!
Diós rudacska (Nuss-stangl)Hozzávalók (kb. 90 darabhoz):
- 50 dkg porcukor
- 4 tojás fehérje
- 50 dkg darált dió
- fél citrom
- 1 cs. vaníliás cukor
- fél dl jó minőségű rum
- fél cs. sütőpor
- A darált dióba belekeverjük a citrom reszelt héját, a rumot és a sütőport.
- A porcukrot kikeverjük a tojás fehérjével és a vaníliás cukorral. Ha már sűrű, beleöntjük a citrom levét és jól elkeverjük. A massza kb. 1/3-asd részét kivesszük egy tálkába, ez kerül majd a a tészta tetejére.
- A maradék habba belekeverjük a diót és jól összedolgozzuk. Ne legyen kemény, de túl lágy se. Három cipócskát formálunk és 10 percre a hűtőbe tesszük.
- A cipókból lisztezett deszkán egyenként hosszúkás téglalapot formálunk, megkenjük a félretett mázzal és lisztbe mártogatott késsel rudakat vágunk. Szobahőmérsékleten 24 órát kell száradnia.
- A sütőt 100 fokra melegítjük. A rudacskákat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és kb. 10-15 percig szárítjuk benne.
Nem volt olyan lakodalom, ahol ez a sütemény ne szerepelt volna!
Kvircedli 5 tojás sárgáját 40 dkg cukorral habosra keverünk, majd a felvert tojás habjához adjuk. 3/4 kg liszthez adunk 1 kávéskanál szalagálét, majd a felvert masszát. Ezt jól összegyúrjuk és egy napot a hűtőben hagyjuk pihenni. Másnap nyújtjuk ujjnyi vastagra és kis csíkokra vágjuk. Nem túl szorosan egymás mellé helyezve sütjük. (Kinyújtás után lehet mintákat tenni a tésztára: későbbiekben teszek majd fel fényképet arról a kis barázdázott nyújtófáról, amivel a nagymamám becsíkozta a tésztát.)
Ez egy babapiskótához hasonló sváb sütemény. Lagzikban porcukorral meghintve kínálták, de egyébként borba, borlevesbe, borhabba, borsodóba mártogatva nagyon finom. Gyerekeknek kakaóba, tejbe mártogatva kínáljuk! Érdemes fogyasztás előtt 3-4 nappal sütni, ezalatt az idő alatt egy kicsit megpuhul, omlósabb lesz!
Macska pracli - katzenprazl Ez szintén egy hagyományos sváb sütemény, mely liszt és sütés nélkül készűl. Ehhez a süteményhez régen egy nyomófát használtak. A süteményt ebbe a porcukorral meghintett nyomófába nyomkodták, majd kiütötték a sütőlemezre. Ennek a nyomófának a mintája egy cica talpára hasonlított, innen kapta a nevét. Sajnos ez a nyomófa már nekünk sincs meg, de biztos ismerős a mandulamag nevű sütemény (alább megtalálható), ennek a formájába is bele lehet nyomkodni a tésztát. Én is így szoktam készíteni! Tehát a recept:30 dkg darált diót, 30 dkg porcukorral, 1 evőkanál kakaóval és egy, vagy két tojás fehérjével jól összedolgozunk. Ezt a masszát nyomkodjuk a porcukrozott formába, majd kiütjük a sütőpapírral kibélelt sütőlemezre. Ezt is a diós-stanglihoz hasonlóan csak szárítjuk a sütőben és nem sütjük! A gyerekek nagyon szeretik!
A nyomófát egyes helyeken ütőfának is szokták mondani ("a tésztát benyomkodjuk, majd kiütjük").
Mandulamag14 dkg lisztet, 8 dkg porcukorral, 10 dkg Ráma margarinnal, 8 dkg darált dióval és 1 db tojás sárgájával összegyúrunk. A fél mandulamag formájú kis sütőformákat kivajazzuk, lisztezzük, belenyomkodjuk a tésztát és megsütjük. A kihűlt kis süteményeket kettesével összeragasztjuk az alábbi krémmel:
2 egész tojásból, 10 dkg porcukorból gőz felett sűrű krémet főzünk. Ha kihűlt, 10 dkg ráma margarinnal kikeverjük és dió vagy mandulaaromával ízesítjük.
Az összeragasztott süteményt megdörzsölhetjük egy kis porcukorral. Érdemes fogyasztás előtt egy-két nappal korábban sütni, hogy megpuhuljon. Ez a sütemény is megtalálható volt a sváb lagzikban!
Kommentáld!