Mutasd meg az alkotásaid had lássuk: Sóska és spenót.

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Sóska és spenót.

                                    Sóska és spenót.

A gasztronómiában akad néhány alapanyag,amit az ember vagy nagyon szeret vagy nagyon utál.Ilyen többek között a sóska és a legvadabb ellenérzéseket is kiváltani képes spenót.


Mellesleg ezek a húsvét előtti nagycsütörtök slágerei.
A perzsa ősöktől származó spenót karrierje nagyjából a 7.században kezdődött,amikor a nepáli király ajándékként 647-ben Kínába megérkezett a ,,perzsa zöld".A spenót-vagy más néven paraj-Spanyolországból kiindulva hódította meg az öreg kontinenst.Angliában sokáig spanyol zöldségként tartották számon.
A spenót tele van,A-,C-és K-vitaminnal,sok benne a kalcium és a magnézium.Ezen kívül még található benne mangán,folsav,kálium,B6-és E-vitamin,szelén és foszfor.
Kiváló tisztító és méregtelenítő.
A spenótfőzelék a legtöbb háztartásban tejjel,tejszínnel gazdagítva kínálják.A spenót ízével jól harmonizál a kardamom,a feketebors,a koriander,a szerecsendió,a fokhagyma,a szezámmag vagy a bazsalikom.

                              Sokoldalú sóska.
Márciustól késő őszig egész Európában megterem a sóska,de ismerik Észak-Afrikában és Ázsiában is.Hihetetlen mennyiségű kiaknázatlan lehetőség rejlik a zöld levelében-az egyszerű főzeléken messze túlmenően.A sóska még több teret enged a fantáziának savanykás,friss íze miatt.
Mint a többi leveles zöldség,a sóska is nagyon egészséges:alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrák tökéletes kiegészítője,ugyanakkor ásványi anyagokban-különösen vasban,magnéziumban és kalciumban-rendkívül gazdag.Emellett magas C-és B vitamin-tartalma hatékonyan erősíti az immunrendszert.
Nyersen vagy rövid ideig tartó hőkezeléssel elkészítve kell fogyasztani,hogy gazdag tápanyagtartalmából ne veszítsen.A sóskaleveleket vízben főzzük vagy olajon/vajon pároljuk.Saláta,leves,főzelék is készülhet belőle,illetve a burgonyához,a lencséhez,de omlettbe is tehetjük.
Halak töltelékeként is előfordul.
Sokan szeretik spenóttal keverve.
Jól le lehet fagyasztani.

                                       Spenótos penne.
Hozzávalók:30 dkg spenót,25 dkg penne,1 evőkanál étolaj,1 db vöröshagyma,3 gerezd fokhagyma,2 dl tejszín,fél citrom leve,1 teáskanál tárkony,1 teáskanál oregánó,szerecsendió,1 késhehynyi chilli(őrölt ),só;a tálaláshoz:trapista sajt(reszelt ).
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk,az olajon megdinszteljük.Hozzáadjuk a spenótot és a tejszínt is.
Amikor felforr,fűszerezzük,ízlés szerint sózzuk,és a citromlevet is hozzáadjuk.Időnként megkavargatva addig főzzük,amíg besűrűsödik.Melegen reszelt sajttal tálaljuk.A főtt pennével kínáljuk.



Spenótos penne.

                                                   Sóskakrémleves.
Hozzávalók:30 dkg póréhagyma,25 dkg sóska,1 vöröshagyma,50 dkg burgonya,2 evőkanál margarin,1 liter húsleves,1 dl tejszín,metélőhagyma.
Margarinin megpirítjuk a felkarikázott póréhagymát és a finomra vágott hagymát.Sózzuk,borsozzuk.A burgonyát felkockázzuk,a hagymákhoz adjuk,és a húslevessel felöntjük.10-15 percig főzzük.A sóskát a leveshez adjuk.Egy percig együtt főzzük,majd a tűzről levéve botmixerrel pürésítjük.A tejszínnel felöntjük,ha szükséges,sózzuk,borsozzuk,majd metélőhagymával díszítve tálaljuk.


 
Sóskakrémleves.

                                  Sóskás frittata.

Hozzávalók:40 dkg sóskalevél,6 tojás,200 g mozzarella,olívaolaj,só,bors.
A sóskaleveleket serpenyőben addig megpároljuk,amíg összeesik.
Hűlni hagyjuk,majd nagy késsel apróra vagdossuk.Tálkában a tojásokat kevés sóval és borssal felverjük,majd belekeverjük a sóskát.Lereszeljük a mozarellát,és a sóskához keverjük.Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk,majd beleöntjük a keveréket.Az egyik oldalát három percig nagy lángon,majd további három percig kis lángon sütjük.Amikor összeáll,óvatosan megfordítjuk.



Forrás: TVR ÚJSÁG 2016.március 14-20.   11.Hét.



Címkék: sütés-főzés.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu