Mutasd meg az alkotásaid had lássuk: Kalács nélkül nincs húsvét.

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Kalács nélkül nincs húsvét.



lágy kalács igazán ünnepi eledel,húsvétkor elmaradhatatlan.Sőt,ha nem fogyott el,tepsiben sült desszert alapanyagként is kiváló.A kalács finom búzalisztből tejjel,vajjal és tojással dagasztott,kelt,foszlós bélű,édes ízű sült tésztaféle,amelyet a magyar hagyományok szerint elsősorban ünnepekre készítenek.
Formája szerint a kalács lehet kerek és hosszúkás,telt,lyukas közepű,vagyis kuglóf és rácsosan alakított,fonott vagy sima.A 19.század végéig elkészítése azonos volt a házi kenyérével,csak formájában különbözött:kenyértésztából lyukasra alakították.
Újabban a kalács finomabb tésztából készül:a dagasztáshoz tejet használnak,a tésztát tojással gazdagítják.
A kalács szó szláv eredetű,és a név a kerek formára utal.Hasonló tésztaféleség Bulgáriában a kozunak.Franciaországban a brios. Lengyelországban a chalka.Olaszországban a panettone. Romániában a cozonac,az erdélyi szászoknál a Klotsch,a szerbeknél a kolac. Egyes elméletek szerint a kalács az ősi áldozati ételek maradványa.

                               Néhány fogás.
Sokféle kalácsot készíthetünk,Húsvétkor a főtt sonka mellé remek az édeskés,puha foszlós kalács.Egyre nagyobb divat mostanában sós változatban,ízesítve elkészíteni-ilyen például tavasszal a medvehagymás változata.Desszertnek,a vendégek kínálásához pedig jöhetnek az édes,mindenféle finomsággal töltött változatok.Vagy desszert alapjául is felhasználhatjuk.
A kelt tésztás édességek tárháza igen gazdag.Alapvetően egy jó állagú,rugalmas,talán leginkább a kalácstésztára emlékeztető alapokból igen sokféle módon készíthetünk desszertet.Az sem mindegy,milyen alapanyagokat teszünk bele-ha igazán finom tésztát szeretnénk,több tojássárgájával,vajjal és tejszínnel dolgozzunk,és egy kis cukrot is tegyünk a tésztába.Lágyítja a sütitésztáját,és később szárad ki,ha túrót teszünk bele.
A liszt egy részét kiválthatjuk darált dióval,mogyoróval vagy mandulával,és kerülhet bele kakaó is.Jót tesz az édes kelt tésztának egy csipetnyi őrölt fahéj,szegfűszeg,szerecsendió.

                             Sajtos-medvehagymás kalács.
Hozzávalók:25 dkg liszt,2-2 kávéskanál só és cukor,4 dkg vaj,1,2 dl tej,fél csomag száraz élesztő;a töltelékhez 6 dkg olvasztott vaj,2 maréknyi apróra vágott medvehagyma,5 dkg reszelt sajt,1 kávéskanál só.
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk.A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk az olvasztott vajjal és megszórjuk az összekevert hagymával és sajttal.Feltekerjük,a végeit befordítjuk.A tekercset az egyik végétől 3 cm-re hosszában kettévágjuk,a két szálat összefonjuk.Fél órát kelesztjük,és megsütjük.

                                Kalácspuding.
Hozzávalók:150 g kalács,3 dl tej,fél dl habtejszín ( nem felverve ),1 db tojás,1 narancs reszelt héja,5-8 dkg étcsokoládé,fél rúd vanília kikapart magja,2 evőkanál cukor.
Előkészítünk egy sütőtálat.A kalácsot felkockázzuk,az étcsokoládét durvára vágjuk.A tejet,a habtejszínt,a narancs reszelt héját,a tojást,a cukrot,és a vaníliát tálban jól összekeverjük.A kalácsot beleszórjuk a tejes keverékbe,megforgatjuk,hogy mindenhol érje,majd az egészet átöntjük a sütőtálba.Beleszórjuk a durvára vágott étcsokit is,és a sütőbe toljuk 25 percre.

                                 Kakaós tekercs.
Hozzávalók:30 dkg liszt,25 dkg túró,10 dkg porcukor,csipetnyi só,fél csomag sütőpor,6 dl tej,5 evőkanál olaj;a töltelékhez:4 evőkanál porcukor,2 csapott evőkanál kakaópor;a tészta kenéséhez:2 evőkanál olaj.
A túrót összekeverjük a porcukorral,sózzuk,beleöntjük a tejet,az olajat,jól kikeverjük,végül beledolgozzuk a sütőporos lisztet.Fél cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk.Megkenjük az olajjal,meghintjük a cukros kakaóval,majd a hosszabbik oldalától feltekerjük.Egy centis szeletekre vágjuk,a csigákat tepsibe ültetjük.Sütőben világosra sütjük.

Forrás: TVR ÚJSÁG 2016.március 7-13.      10.Hét








Címkék: sütés-főzés.

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Harmath Jozsef 4 hete új blogbejegyzést írt: Tűnődés---

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu