Mutasd meg az alkotásaid had lássuk: ITT A LEVENDULA SZEZONJA

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 



Itt a levendulavirág szezonja


Az egyik legszebb és legkedveltebb hazai kerti növény, amelynek a virága több felhasználási variációt is rejt magában.

 

Júliustól egészen augusztusig virágzik a levendula, mély lila virágával és fantasztikus illatával a mediterrán vidékek hangulatát hozza el otthonunkba.

Akinek van, a kertjében levendula most kezdje el szüretelni, és felhasználni a levendula virágát. Sokan sajnálják levágni a gyönyörű lila illatozó virágokat, ami érthető is, de ha azt szeretnénk, hogy jövőre is virágozzon a tő, fontos a metszés, mert így a következő évig a növény kipiheni magát. Ellenkező esetben minden energiáját a virágzásra fordítja és jövőre fele annyi virág lesz rajta. Annyi virágot hagyjunk, meg ami a mag begyűjtésére lesz elég, így jövőre újabb töveket tudunk majd szaporítani.

Nézzük, mi mindenre lehet felhasználni a leszedett virágot.


 

Szárított csokor:

A szárított levendula csokor illatával az otthonunk levegőjét tölti meg, és száraz állapotban sokáig eltartható. Szedjük le a virágokat, minél hosszabb szárral, majd rendezzük őket csokorba, és fejjel lefelé felakasztva lógassuk fel. Fontos hogy száraz és jól szellőző helyet válasszunk a szárításhoz, mert máskülönben bepenészedik a csokor. Nyáron akár kint a napon is lehet szárítani a levendula csokrot, amely elűzi a legyeket és a szúnyogokat is.

Levendulás párna:

Szintén szedjük le a virágokat, ám itt morzsoljuk le a száráról a kis apró lila virágokat, terítsük szét a napon és így szárítsuk ki jó alaposan. Ezután a száraz levendulát töltsük kis vászonzacskóba vagy épp nagyobb párnába és este tegyünk az ágy mellé, így nyugodt és kellemes álmunk lesz éjszaka. A kisebb levendulás párnákat helyezzük el a ruhás szekrénybe, mert elűzi a molytetveket.

Pot –pourri:

Készíthetünk belőle házi illatosítót, akár egy kisebb tálkába vagy dobozba helyezzük el a szárított virágot és a növény szárát, majd időnként csepegtessünk rá levendula illóolajat. Ezt keverhetjük szárított rózsaszirommal és más virágokkal.

Levendulás cukrok:

Aki kedveli, a különlegességet a konyhában bátran próbálja ki a levendulás cukrot. Egy szép üvegbe tegyünk kristálycukrot, és szórjuk rá egy réteg száraz levendula virágot, zárjuk le tegyük félre. Pár hét és a cukor átveszi a levendula finom aromáját és illatát, majd a cukrot felhasználhatjuk süteményekhez vagy teához is.

Levendulás szappan:

Hobbiboltban vásároljuk alapanyagot a szappanhoz, vagy gyűjtsük össze az otthoni magmaradt szappant és reszeljük le őket. Főzzük át majd a végén a formába tegyünk szárított levendulát, így illatos és nagyon kellemes szappant kapunk cserébe.

De ezen kívül a levendula még, mint gyógynövény, is felhasználható, sőt süteménybe-teába vagy épp fürdővízbe is tehetünk belőle így ne sajnáljuk levágni az épp elnyílni készülő virágokat.

A Kertvarázs Magazin elindítja a nagy kerti receptversenyét, ahol olyan recepteket várunk, amelynek a fő összetevője a kertből származik.

 

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Juhász Ferecné Elvira üzente 12 éve

Köszönöm a szappan receptet, nagyon jó ötletet kaptam és ki is próbálom, egyébként nekem is van két tő levendulám ami szépen cseperedik, mát tudtam róla virágot szedni,kellemes illatot varázsól a lakásba.

Válasz

Zuber Vica üzente 12 éve

nagyon szeretem én is a gyógynövényeket

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

apai nagymamim is szokott aki nyomán bele szerettem a gyógynövényekbe

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

örömmel és büszkeséggel olvastalak,puszi nővérkém

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Nekem van a kiskertemben levendula és pontosan ugyanígy szoktam
szedegetni és különböző dolgokra felhasználni.
Én nagyon szeretem az illatát, nem beszélve róla, hogy még finom is.
Szappant még nem készítettem belőle, de ki fogom próbálni.
Köszönöm szépen Zsuzsi a hasznos tanácsokat.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu