Mutasd meg az alkotásaid had lássuk: Borbás Marcsi

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Borbás Marcsi

10 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

Kelt rétes (gibanica)

Kelt rétes

Hozzávalók:
A kalácstésztához
1 kg finomliszt
2 kanál cukor
5-6 dl tej

5 dkg élesztő
csipet só
1 tojás sárgája
1 dl olaj 

a kenéshez
zsír vagy olaj

Töltelékek

túrós
500 g tehéntúró
2 tojás
cukor
vaníliás cukor
mazsola 

meggyes
40 dkg magozott meggy
cukor
gríz

mákos
30 dkg darált mák
porcukor
2 dl tejföl
1 egész tojás

almás
½ kg alma
cukor
fahéj

Elkészítés
A kelt rétes készítésének az alapja egy lágy kalácstészta. A lisztet tegyük egy tálba, a közepébe készítsünk egy kis mélyedést. Ebbe öntsünk bele 1 dl langyos tejet, morzsoljuk bele az élesztőt, szórjunk rá egy pici cukrot, és hagyjuk állni pár percig, hogy felfusson. Ezután tegyük bele a tojás sárgákat, a csipet sót és annyi tejet, amennyit a tészta felvesz. Addig dagasszuk, míg elkezd elválni az edény falától. Amikor a tészta már majdnem készen van, az 1 dl olajat is adjuk hozzá, és azzal együtt dagasszuk készre. Fontos, hogy lágy tésztát kapjunk. Ezután szórjuk meg a tetejét liszttel, és letakarva hagyjuk megkelni.

Miután a tésztánk a duplájára dagadt, egy deszkán gyúrjuk át, majd osszuk 5 egyenlő részre. Sodrófával 2 cm vastag kis lepényeket nyújtsunk a cipókból, és a tetejüket kenjük meg olvasztott zsírral, majd ismét hagyjuk kelni őket körülbelül 20-25 percig.

Ezután egyenként, először sodrófával kicsit kinyújtjuk a konyhaasztalon, melyet egy tiszta terítővel borítottunk, végül kézzel óvatosan elkezdjük kifelé húzni. (Mindig apránként és nagyon finoman húzzuk kifelé a vastagabb felénél.)

Amikor elkészültünk, és szép vékony lett a tésztánk, megtöltjük, és a terítő segítségével föltekerjük. Miután U alakban belehelyeztük a kizsírozott tepsibe, alaposan át kell kenni a tészta tetejét olajjal vagy zsírral ott is, ahol az U alak szárai összeérnek, mert ha nem kenjük meg eléggé, akkor sütéskor össze fog ragadni. Mielőtt megsütnénk, még egyszer hagyjuk kelni kb. 10 percet. Előmelegített sütőben pár percig 200 fokon süssük, majd azt követően vegyük vissza 180 fokra a hőmérsékletet, és 30 perc alatt süssük készre. Tálaláskor szórjuk meg a tetejét porcukorral.

 Túrós töltelék
A túrót keverjük ki a tojások sárgájával, adjuk hozzá ízlés szerint a cukrot, a végén a tojások keményre vert habjával forgassuk össze. Tegyünk bele mazsolát is.

Meggyes töltelék
Kevés grízt pirítsunk meg, adjunk hozzá egy pici vizet, és addig pároljuk, amíg a gríz megpuhul. (Pont úgy, mint amikor grízes tésztát készítünk.) Ezt szórjuk rá a rétestésztára, ezután kisebb kupacokban a meggyet, és hintsük meg cukorral is, majd tekerjük föl.

Mákos töltelék
A tejfölt keverjük ki a tojással és csorgassuk rá a tésztára, ezután hintsük meg a cukros mákkal, és tekerjük föl.

Almás töltelék
Az almát hámozzuk meg, és reszeljük le, ízesítsük cukorral és fahéjjal, majd enyhén dinszteljük meg. Miután a levét kinyomkodtuk, terítsük a tésztára kisebb halmokban, és tekerjük fel.

 

Címkék: gasztró angyal kelt rétes gibanica

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 9 éve

kár hogy senki nem próbálta ki és beszámolt volna hogy hogyan sikerült .

Válasz

Ez történt a közösségben:

Harmath Jozsef 2 hete új blogbejegyzést írt: Tűnődés---

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu