A babérfélék családjába tartozó fa gyümölcse minden bizonnyal a
mexikói esőerdőkből származik, hiszen nyomait megtalálták az
időszámításunk előtti 8. évezred maradványait feltáró ásatásokon is. A
maják és az aztékok gyakran fogyasztották, és ott volt a felfedező
Cortez által hozott ajándékok között is. A krónikaíró J. de Acosta (1539
- 1600) szerint a jó érett avokádó olyan, mint a vaj, íze finom,
krémes. Elnevezése akkor még "ahua qualt" volt, amelyből "aguagate",
később avokádó lett. A gyümölcsöt a spanyol királyi udvar a XVII. század
elején ismerte meg. Az Antillákon 1750-től termesztették, majd
Kaliforniában a XVIII. századtól, később terjedt el Afrikában,
Ausztráliában, Izraelben és még Spanyolországban is.
Hogyan válasszunk?
Számos gyümölccsel ellentétben az avokádó érés nélkül növekszik a
fán. Csak az óvatos szüret után kezdődik el az érési folyamat. A
pultokon található avokádók tehát különböző érettségi állapotban vannak.
Attól függően válasszunk, hogy mennyire hamar szeretnénk felhasználni.
Hogyan tároljuk?
Az avokádó olyan gyümölcs, amely a leszedés után érik. Hogy ezt
gyorsítsuk, tegyük az alma és a banán mellé (ezek etilént bocsátanak
ki). Egyenként be is csomagolhatjuk újságpapírba. Ha késleltetni akarjuk
a már érett avokádó felhasználását, betehetjük 8-10 napra a
hűtőszekrény zöldséges rekeszébe.
Hogyan készítsük elő?
A hámozott avokádó nagyon érzékeny az oxidációra. Néhány csepp
citromlét a húsára csavarva megakadályozhatjuk a feketedést.
Karalábévályóval apró avokádógömböket formázhatunk.
Hogyan főzzük?
A könnyebb hámozás érdekében melegítsük néhány percig a tenyerünk
között, így a héja könnyen leválik. Nem nehezebb a mag kivétele sem:
vágjuk félbe a gyümölcsöt, majd egy kés hegyére szúrjuk fel a magot,
hogy meg ne sértsük a húst.
Néhány praktika
Az érett avokádó húsa a szár felé lágy, valamint a Hass fajta héja éréskor megfeketedik.
Felhasználási javaslat
Levesnek
Fehérboros avokádóleves
3 összetört avokádót keverjünk össze citromlével, 4 dl erőlevessel, 1 dl
száraz fehérborral, 2 dl tejszínnel, borssal, turbolyával és
metélőhagymával.
Joghurtos avokádóleves
4 összetört avokádót keverjünk össze citromlével, 1 joghurttal, tejjel
(1,5 l), 1 csipet fűszerpaprikával. Uborka-, paradicsom és
hagymakockákkal gazdagítva jéghidegen tálaljuk.
Mártásnak
Avokádóöntet halfiléhez
Keverjünk össze aprított és olajban fonnyasztott fokhagymát avokádóval,
citromlével és tejszínnel, majd öt percig melegítsük össze nagyon enyhe
tűzön. A szószt gazdagítsuk tárkonnyal, csirkemellel vagy füstölt
lazaccal, így kukoricapalacsintát is tölthetünk vele.
Avokádós batyuk
Felaprított és megfonnyasztott salátahagymával, besamellel, rákhússal és
citromlével töltött avokádót csomagoljunk be alufóliába, és tegyük be a
sütőbe 20 percre (a tepsibe öntsünk egy kis vizet).
Miért ne?
Avokádó-desszert
Az avokádót törjük össze cukorral, citromlével, narancslével, friss
krémtúróval és mogyoróval, és az egészet szórjuk meg datolyával.
Ismerjük meg jobban!
Ez az "aguacate" nagyon gyorsan elterjedt egész Latin-Amerikában, és
különféle fajtái alakultak ki. A sok fajta közül azonban csak keveset
forgalmaznak a kereskedelemben. A Fuerté a legismertebb és a
legelterjedtebb fajta. Mindenki felismeri ezt a körteformájú, finom,
matt sötétzöld héjú gyümölcsöt, amely könnyyen hámozható, húsa pedig
halványsárga, híresen finom ízű. A kerek Hass avokádó vastag és rögös
héja éréskor zöldről feketére változik (jó jelzés, elkerülhetjük a
hosszas tapogatást).
Élelmezési ismeretek
Az avokádó magas energiatartalmú gyümölcs (átlagosan 100 grammban 138
kcal, de akár 220, sőt 360 kcal-t is tartalmazhat), és kitűnő
telítetlen zsírsavforrás, amely jót tesz a szív- és érrendszernek
(oleinsav és esszenciális zsírsavak). Gazdag vitaminokban is: C-vitamin
(11 mg), a B csoport vitaminjai, A-elővitamin, és valami még eredetibb:
antioxidáns E-vitamint is tartalmaz. Ásványi anyag és nyomelem-tartalma
magas és sokszínű. Újratölti a szervezetet káliummal, magnéziummal,
vassal, cinkkel, rézzel és magánnal. A féléretten szedett avokádó húsa
gyenge és könnyen emészthető. Fogyasszuk hozzáadott zsiradék
(vinaigrette vagy majonéz) nélkül, egyszerűen citrommal, kis sóval és
borssal ízesítve.
Kapcsolódó bejegyzések:
Távoli Gyümölcsök