Mutasd meg az alkotásaid had lássuk: Avokánó története

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Avokánó története

11 éve | [Törölt felhasználó] | 1 hozzászólás

A babérfélék családjába tartozó fa gyümölcse minden bizonnyal a mexikói esőerdőkből származik, hiszen nyomait megtalálták az időszámításunk előtti 8. évezred maradványait feltáró ásatásokon is. A maják és az aztékok gyakran fogyasztották, és ott volt a felfedező Cortez által hozott ajándékok között is. A krónikaíró J. de Acosta (1539 - 1600) szerint a jó érett avokádó olyan, mint a vaj, íze finom, krémes. Elnevezése akkor még "ahua qualt" volt, amelyből "aguagate", később avokádó lett. A gyümölcsöt a spanyol királyi udvar a XVII. század elején ismerte meg. Az Antillákon 1750-től termesztették, majd Kaliforniában a XVIII. századtól, később terjedt el Afrikában, Ausztráliában, Izraelben és még Spanyolországban is.
Hogyan válasszunk?
Számos gyümölccsel ellentétben az avokádó érés nélkül növekszik a fán. Csak az óvatos szüret után kezdődik el az érési folyamat. A pultokon található avokádók tehát különböző érettségi állapotban vannak. Attól függően válasszunk, hogy mennyire hamar szeretnénk felhasználni.
Hogyan tároljuk?
Az avokádó olyan gyümölcs, amely a leszedés után érik. Hogy ezt gyorsítsuk, tegyük az alma és a banán mellé (ezek etilént bocsátanak ki). Egyenként be is csomagolhatjuk újságpapírba. Ha késleltetni akarjuk a már érett avokádó felhasználását, betehetjük 8-10 napra a hűtőszekrény zöldséges rekeszébe.
Hogyan készítsük elő?
A hámozott avokádó nagyon érzékeny az oxidációra. Néhány csepp citromlét a húsára csavarva megakadályozhatjuk a feketedést. Karalábévályóval apró avokádógömböket formázhatunk.
Hogyan főzzük?
A könnyebb hámozás érdekében melegítsük néhány percig a tenyerünk között, így a héja könnyen leválik. Nem nehezebb a mag kivétele sem: vágjuk félbe a gyümölcsöt, majd egy kés hegyére szúrjuk fel a magot, hogy meg ne sértsük a húst.
Néhány praktika
Az érett avokádó húsa a szár felé lágy, valamint a Hass fajta héja éréskor megfeketedik.
Felhasználási javaslat
Levesnek Fehérboros avokádóleves 3 összetört avokádót keverjünk össze citromlével, 4 dl erőlevessel, 1 dl száraz fehérborral, 2 dl tejszínnel, borssal, turbolyával és metélőhagymával. Joghurtos avokádóleves 4 összetört avokádót keverjünk össze citromlével, 1 joghurttal, tejjel (1,5 l), 1 csipet fűszerpaprikával. Uborka-, paradicsom és hagymakockákkal gazdagítva jéghidegen tálaljuk. Mártásnak Avokádóöntet halfiléhez Keverjünk össze aprított és olajban fonnyasztott fokhagymát avokádóval, citromlével és tejszínnel, majd öt percig melegítsük össze nagyon enyhe tűzön. A szószt gazdagítsuk tárkonnyal, csirkemellel vagy füstölt lazaccal, így kukoricapalacsintát is tölthetünk vele. Avokádós batyuk Felaprított és megfonnyasztott salátahagymával, besamellel, rákhússal és citromlével töltött avokádót csomagoljunk be alufóliába, és tegyük be a sütőbe 20 percre (a tepsibe öntsünk egy kis vizet).
Miért ne?
Avokádó-desszert Az avokádót törjük össze cukorral, citromlével, narancslével, friss krémtúróval és mogyoróval, és az egészet szórjuk meg datolyával.
Ismerjük meg jobban!
Ez az "aguacate" nagyon gyorsan elterjedt egész Latin-Amerikában, és különféle fajtái alakultak ki. A sok fajta közül azonban csak keveset forgalmaznak a kereskedelemben. A Fuerté a legismertebb és a legelterjedtebb fajta. Mindenki felismeri ezt a körteformájú, finom, matt sötétzöld héjú gyümölcsöt, amely könnyyen hámozható, húsa pedig halványsárga, híresen finom ízű. A kerek Hass avokádó vastag és rögös héja éréskor zöldről feketére változik (jó jelzés, elkerülhetjük a hosszas tapogatást).
Élelmezési ismeretek
Az avokádó magas energiatartalmú gyümölcs (átlagosan 100 grammban 138 kcal, de akár 220, sőt 360 kcal-t is tartalmazhat), és kitűnő telítetlen zsírsavforrás, amely jót tesz a szív- és érrendszernek (oleinsav és esszenciális zsírsavak). Gazdag vitaminokban is: C-vitamin (11 mg), a B csoport vitaminjai, A-elővitamin, és valami még eredetibb: antioxidáns E-vitamint is tartalmaz. Ásványi anyag és nyomelem-tartalma magas és sokszínű. Újratölti a szervezetet káliummal, magnéziummal, vassal, cinkkel, rézzel és magánnal. A féléretten szedett avokádó húsa gyenge és könnyen emészthető. Fogyasszuk hozzáadott zsiradék (vinaigrette vagy majonéz) nélkül, egyszerűen citrommal, kis sóval és borssal ízesítve.





Címkék: gyümölcs

Kapcsolódó bejegyzések:

  Távoli Gyümölcsök

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

A kényszer érlelt gyümölcsökkel nagy a baj,igen!Szép anyagot hoztál,köszönjük!

Válasz

Ez történt a közösségben:

Harmath Jozsef 3 hete új blogbejegyzést írt: Tűnődés---

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu