Mutasd meg az alkotásaid had lássuk: A Klubvezetőtök származása és egybek

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 753 fő
  • Képek - 4562 db
  • Videók - 3835 db
  • Blogbejegyzések - 2715 db
  • Fórumtémák - 92 db
  • Linkek - 132 db

Üdvözlettel,

Barátság -fogadó -alkotások -érdekességek. -tájak-utazások .gasztronómia - népzene . vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

prechen Sie Sváb?
Cikk mentése
Cikk megosztása
Cikk elküldése
Cikk nyomtatása
Szóval beszéljünk kicsit ma svábul, legalább is a konyha környékén! Mint már többször is hivatkoztam rá, kedvenc Nagymamám sváb ősökkel megáldott, jószívű, nagyszerű teremtés volt!

Sohasem járt Németország svábok lakta tájain. Etyeken, a Kálvária-dombra vezető (akkor még) földes út melletti házban látta meg a napvilágot, nagy szeretetben élt meg 76 évet, és ebből a nagy szeretetből rengeteget ő maga árasztott, teremtett – nekünk, a családjának!

 

Kevéssé konfortos, de milyen szép a régi konyhaKevéssé konfortos, de milyen szép a régi konyha

 

Igazi NAGYMAMA volt, így nagybetűvel, de a család összetartója is, afféle matriarcha! Ő még abban a korban élt, nagyapámmal, szüleimmel és persze velem, egyetlen unokájával, akkor már Újpesten, amikor az ő korabéli asszonyok a háztartást vezették, a férfiemberek pedig dolgozni jártak. Ez a háztartás vezetés persze mást jelentett mai korunk szokásainál. Nem volt mosógép, mosógél, mosópor, de fürdőszoba, csapból folyó meleg víz sem – nem is beszélve a gyors vagy mélyhűtött kajákról! Volt mosókonyha, mosóteknő, Flóra szappan, sikáló kefe, üst, meg hasonlóak. Az üstben melegítettek vizet, a ruhákat a teknőben a szappannal megkenték, sikáló kefével súrolták, fehérítették, kékítették, keményítették – melyiket hogyan kellett. Értett hozzá, és mindezek mellett remekműveket alkotott a konyhában!

Persze ott is akkori felszereltség, mai szemmel nézve kezdetleges körülmények között! Nem volt hűtő, csak a pincében (ott nyáron is hűvös volt) egy jégszekrény, ahová hetente kétszer hoztak lovaskocsin a jegesemberek 1-1 tábla jeget. Zsákot a vállukra vetve, kis csákányhoz hasonló szerszámmal tartották vállukon, míg lelépcsőztek a pincébe, és ott ugyanazzal vágták ketté, hogy beférjen a helyére.  Nem volt mikrosütő, elektromos daráló, konyhai robotgép, de a nokedlit is késsel, nyeles deszkáról szaggatta. Azóta sem ettem olyat…

Volt azonban a kertben egy verem, sárga homokkal alaposan feltöltve, télidőben abban laktak a zöldségek, gondosan beledugdosva, de a krumplinak, hagymának is volt ott helye.

 

Húsleves sváb gombóccalHúsleves sváb gombóccal

 

Volt a konyhában sparhelt, remélem, jól írom, ebben fával kellett tüzet rakni. Meg persze gáztűzhely, sütővel is, de az a régimódi. Mire én felébredtem, már télen is meleg, meg persze finom reggeli várt a konyhában. Minden nap valami más!  Mai eszemmel nem is értem, hogyan lehetett ennyire változatos, ízes ételeket kreálni! Persze akkoriban még a külvárosi területeken lehetett állatokat nevelni (kutyán, cicán kívül is). Kertünkben, hatéves koromban még ott nevelt disznót vágtunk, de tizenéves koromig baromfiudvar volt nálunk csirkével, kakassal, libával, kacsával. 

Most nézem, elkalandoztam Nagyi irányba, de higgyétek el, ezek olyan emlékek, amiket szeretnék megosztani, remélem, nem bánjátok!

 

Sváb káposzta bőrös csülökkelSváb káposzta bőrös csülökkel

 

A svábok világa

A kulináris világ határai rendesen figyelmen kívül hagyják a hivatalos határvonalakat. A svábok a német Baden-Württemberg tartomány württembergi részén és a szomszédos Bajorország délnyugati megyéjében élnek, mely egészen a "Sváb-" azaz a Bódeni-tóig húzódik. A sváb vidék meglehetősen sokoldalú, mely természetesen a gasztronómiára is kifejti jótékony hatását. A sváb Alb-középhegység gondosan művelt szőlőhegyei, gyümölcsösei és a gazdagon termő szántóföldek hatalmas ellentétben állnak a Sváb-felvidék érintetlen, gyönyörűen zöldellő rétjeivel. Az erdők és folyók a legjobb alapanyagokkal szolgálnak a vasárnapi, ünnepi ebédhez, halak és vadak szinte kimeríthetetlen forrásai. A Fekete-erdővel és Odenwalddal határolt lankás térségből letekintve a pillantásunk hatalmas, széles és termékeny földekre vetődik. A Stuttgarttól délre elterülő Filder-fennsíkon pedig a híres, csúcsos filderkáposzta növekszik, melyből kizárólag savanyú káposztát készítenek.

A múlt és a jelen

A sváb Alb lakóinak a múltban teljesen másfajta étkezési körülményekhez kellett alkalmazkodniuk, mint manapság. Széles szántóföldek és legelők borítják az egyenetlen, enyhén hullámos tájat, mely igencsak szegény erdőkben és vízben, így meglehetősen kies, zord látványt nyújt. E korábban koldusszegény vidéken az egyszerű alapanyagokból készült ételek alkották az étlap összetételét. A háziasszonyoknak a rendelkezésükre álló kevés alapanyagokból kellett a legjobbat kihozniuk. A legelőkön azonban lehetséges volt - ma is az - a marhatartás. A köves, tápanyagokban szegény Alb szántóföldjein korábban a gabona mellett csak a lencse tudott megteremni. Innen a sváb lencse-galuska szokatlannak tűnő kombinációja. Ezen a felvidéken a tehéntermelésből nyert sajt (Allgäu) és túró is erőteljesen rányomja bélyegét a sváb konyha arculatára.

 

Bódeni-tóBódeni-tó

 

Ne feledkezzünk meg a Bódeni-tóról, illetve környékéről! Ez a terület Németországban a zöldségek, gyümölcsök, borok és virágok vezető piaci termékeit adja, különösen kedvező klímájának köszönhetően. A tóból a halászok finomabbnál finomabb halakkal járulnak hozzá gasztronómiai palettájuk szélesítéséhez.

A svábok régebben nagyon egyszerű, sok munkával terhelt, fényűzéstől mentes életet folytattak. Mára mindez teljesen megváltozott, gazdasági lehetőségeikből, fejlődésükből következve a nélkülözésük megszűnt. Így a régi módi "az egyszerű, de kiadós koszt" mára már értelmét vesztette, hisz az emberek nincsenek nehéz, fizikai munkára kényszerítve, nem kell nehéz, kalóriában gazdag táplálékot magukhoz venni. A svábok ma már sokkal könnyebb ételeket fogyasztanak, több zöldséggel és kevesebb hússal. A háziasszonyok ma már nem tudnak órákat tölteni a tűzhely mellett, náluk is divattá vált a női munka, a karrierépítés – mondjuk egyenjogúságnak. Így bizony nincs idejük az időigényes, hagyományos, házias ételek elkészítésére. Nem nagyon nyújtanak már tésztát, nincs idő sufi-nudlit formázni, galuskát szaggatni…

 

Sváb burgonyaSváb burgonya

 

Ügyelnek azonban arra, hogy a finom specialitásokról mégse kelljen lemondaniuk, a késztermékek egyre inkább helyet kaptak a konyhákban. Különös alkalmakra persze a háziasszonyok ma is szívesen bevonulnak kis birodalmukba, hogy vendégeiket, barátaikat a sváb konyha legfinomabb, házi készítésű, hagyományos specialitásaival lepjék meg.

Főzzünk is keveset!

Sufi-nudli (Sufnudli)

Mi kell hozzá: 1 kg krumpli, liszt (amennyit a krumpli felvesz), 1-2 fej hagyma, só, bors, bazsalikom, babérlevél, szerecsendió, borsikafű, rozmaring, libazsír
Álljunk neki: A megpucolt, felaprított krumplit egy félbevágott hagymával, valamint a fenti fűszerekkel, sok sós vízben megfőzöm, ha kész, leszűröm, villával összetöröm. Keveset belőle, úgy az ötödét külön szedem, ezt a libazsíron a többi hagymával szép pirosra sütöm, kissé fűszerezem bazsalikommal és rozmaringgal. A többi krumplit annyi liszttel eldolgozom, hogy még kissé lágy, formázható legyen, de már ne ragadjon, ha kell, még fűszerezem. Kisujjnyi nudlikat formázok a tésztából, lobogó, sós vízben kifőzöm. A végén a kifőtt nudlikat a pirított hagymás krumplival elkeverem, és máris mehet a bendőnkbe! 
Sült húsok mellé (persze sváb savanyú káposztával) isteni köret, de vannak vidékek, ahol házi baracklekvárral tálalják – nekem ez utóbbi nem nagyon jön be, de van, akinek igen!
Italként könnyű fehérbor, világos sör, bodzaszörp, szilvapálinka illik hozzá.

Sváb sertésszelet

Mi kell hozzá: 6 szelet karaj vagy tarja (nálam inkább utóbbi), 1 fej fokhagyma, 1 evőkanál sűrített paradicsom, kevés olívaolaj és liszt, só, bors, száraz fehérbor
Álljunk neki: A hússzeleteket kiklopfolom, sózom, borsozom, majd lisztbe forgatom és mindkét oldalát éppen csak meg pirítom.
Egy kevés olajon az átnyomott fokhagymát a paradicsom pürével lepirítom, bele teszem a hússzeleteket és kevés vízzel, valamint a fehérborral puhára párolom! 
Snufnudlival, esetleg burgonya krokettal tálalom.
Italnak fehérbort vagy világos sört ajánlok mellé.

Sváb káposzta

Mi kell hozzá: 2 kg sertésdagadó, 1,5 kg csúcsos filderkáposzta (vecsési szálas savanyú káposzta is jó), 40 dkg füstölt szárazkolbász, 40 dkg fehér rizs, zsír, só, bors, őrölt pirospaprika, liszt, száraz fehérbor
Álljunk neki: Egy rendes méretű lábost a zsírral alaposan kikenek, amit megszórok pirospaprikával elkevert liszttel. Alaposan kifacsarom a káposztát, levébe beáztatom a rizst, kicsit így pihentetem. A dagadót felkockázom, sózom, borsozom, a kolbászt felkarikázom.
Fél óra elteltével, és egy laza fröccs elfogyasztása után nekilátok. 
A szálas káposztából a harmadát lazán a lábas aljába igazítom, megy rá egy réteg a felkockázott dagadóból, a káposztalében áztatott rizs fele, egy sor karikázott kolbász. Újra indítok – fröccs a szakácsba, káposzta, dagadó, rizs, kolbász a lábasba, tetejére a maradék káposzta. Felöntöm olyan 2 deci száraz fehérborral és vízzel, épp hogy ellepje, de figyelek rá, ha kell, még adok hozzá bort vagy vizet. 
Forralás után, lassú tűzön két-két és fél órát főzöm – mindennek puhának, omlósnak kell lennie, mire elkészül. Nem keverem főzés közben, szigorúan csak forgatom, rázom a lábast!

 

Az elmaradhatatlan káposztaAz elmaradhatatlan káposzta

 

Nem könnyű étel, de zord téli napokra nagyon ajánlom, én testesebb száraz vörösbort, de akár forralt bort is ajánlok mellé, na ezért Dzsafitól kapok megrovást – gondolom!

Mára ennyi jutott a sváb konyha remekeiből és sajnos Nagyimra való emlékezésemből! De ígérem, mint ahogy sok népszerű TV sorozatban is egy-egy epizód végén megjelenik a képernyőn a felirat: folytatjuk!
Addig is szép (újra télies) napokat Mindenkinek!

További sváb receptek a Mindmegettén >>>

Nani és a Pasik

HOZZÁSZÓLÁS A CIKKHEZA HOZZÁSZÓLÁSHOZ BE KELL JELENTKEZNI!Belépés



HOZZÁSZÓLÁSOK Összes hozzászólás: 8 db
  • 2011. február 25. 19:08
    Már a megjelenés táján elmentettem eme szuper írást, most visszanézek, erre mit kell olvasnom ??!!
    Jujj, Anita, én pl a mégmorcosabb-lefáradtabb napjaimon sem kommunikálok ily módon, ráadásul még téves alapokról is kiindulva:(( Ha valami bizonytalan, csak kérdezni kell és Nanitól bizton kapsz választ. Viszont néhány originál bajor reci reményében kerestelek az oldalon, de semmi, tehát rajta !:)) Azzal teljesedik az oldal, Te és a felhasználók, amblok(sic !)
    Peace, nyugóca, sütés-főzés, két keverés közben mesecikk olvasás és elcsitulgat a háborgó lélek (sablon, oder nicht, nekem is bejött). 
    Újraolvastam és utólag is köszönet az igaz meséért (is), juszt sem pityeredek elfele (már megint). Üdv.: Bica:()
  • 2011. február 6. 19:54
    Hy Nektek, kik olvastok engem.
    Ékes Andi és Pistuc, köszönöm kiállásotokat, barátom Nani mellett! Megérdemli!

    Kritizáló Andinak (anitakoch 2011. január 30. 19:52): magyarul, nem füle csöng módon:
    Én olyan 18 éve rendszeresen ott vagyok Münchenben, az októberi sörfesztiválon, ami azért pár éve, már szeptember végén elkezdődik. Ott valóban inkább csülköt sütnek, tálalnak, de persze jó vendégnek bármit teremtenek a tálba, főleg kolbász féléket, de tarja, karaj is előfordul.

    Azt azonban leszögezném, hogy ez München, Bajorország fővárosa, ami ugyan határos, sőt mint Nani barátom is tudatta határos a svábok lakta területekkel, de más! Egész más! Értékeiben, létében, na meg persze konyhájában. Nord.



  • 2011. február 5. 08:18
    Kedves Nani,
    Köszönöm szépen ezt a cikket, ami olyan mintha vendégségbe mennék hozzátok és ott megosztanál velem egy-egy régi történetet. Nem tudom, hogy mit hogy írnak svábul, de nem is ez a lényeg, nekem jól esett, hogy olvashattalak. Furcsállom Anita hozzászólását, mivel ez nem egy doktori disszertáció, hanem hetente lelkesedésből nekünk írt történet és persze lehet bármit kijavítani, de miért kell ilyen kioktató stílusban? Ez nem egy étterem, hogy itt minden nap minden ételnek ugyanazt a minőséget és ízt kell produkálnia, ha a Te Nagyid így készítette, én így fogadom el. Ahány ház, annyi szokás. 
    Várom a következő jelentkezésedet, és tudom, hogy munka mellett milyen sokat dolgozol azon, hogy mindig friss témát olvashassunk.
  • 5. pistuc
    2011. február 1. 18:02
    Anita, miért vagy ilyen szigorú...? Nézz csak utána - például - a Sacher-torta történetének, melyik is az 'eredeti'...?
    Azt támogatom, hogy legyenek megörökítve 'az eredeti' receptek, be velük a széfbe, ez így van rendjén. De azt nem hiszem, hogy minden - jelen esetben sváb - családnak mindig ugyanúgy kell elkészítenie azt az ételt. Ismerje, tudjon róla, de hadd variálja már, attól még sváb az.
    A cikk erényeiről egy szót sem szóltál, pedig van bőven. 

    P.
  • 2011. január 30. 19:52
    Na szóval a "Schweinsbraten", a sült sertésszelet az mindenhol csülökből készül, mégpedig úgy, hogy az óvatosan kicsontozott csülköt merőlegesen szeletelik, és körben a bőrét is rajta hagyják. Az sosem készült karajból.

    A Schupfnudel (mert így kell leírni) pedig semmiféle olasz zöldfűszert nem tartalmazott soha (és most sem, menj csak el egyszer az Oktoberfestre), ha az emlegetett igazi sváb nagymamád ezt meglátna, hogy beleteszed, akkor akkora "Ohrprfeige"-t kapnál tőle, hogy a füled is csöngene :))))
  • 2011. január 29. 13:51
    Nanikám! 

    Sváb ember nem pazarál!
    Nagyon jót írtál ismét, aki még beleenne a sváb konyha remekeibe, azoknak ajánlom a következő művet:

    Hartai konyha = Hartauer Küche / [... szerkesztői ... Iván Andrea, András Tiborné] ; [közread. a Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesület, Hartai Idősek Klubja]. - [Harta] : Hartai Hagyományőrző Kult. Egyes. : Hartai Idősek Klubja, 2009. - 144 p. : ill., színes ; 21 cm
    ISBN 978-963-06-6969-6 fűzött
    Harta - ételspecialitás - szakácskönyv
    641.568(439-2Harta)(083.12)
    [AN 2843756] MARC

  • 2. etella
    2011. január 28. 16:46
    Nem baj, hogy elkalandoztál a NAGYI felé. Élmény volt olvasni, és szinte ott volt az ember
    a konyhában és együtt falatoztunk.

    A keresztanyám volt sváb, akitől én is tanultam a GOMBÓCOS KÁPOSZTÁT.

    Leírom a receptet, talán mások is kipróbálják.

    HOZZÁVALÓK :

    Füstölt tarja / mennyiség személytől függő/
    1,5 kg savanyú káposzta

    TÉSZTA

    2,5 3 dcl tej
    25-30 dkg liszt
    2,5 dkg élesztő
    csipet só
    zsír a kenéshez

    ELKÉSZÍTÉS

    A füstölt husokat tetszés szerinti darabokra vágjuk
    A káposztát 1-2 átmosom, /attól függően, hogy mennyire savanyú /
    A fazék aljára terítek káposztát, majd a hús szeleteket /darabokat/ teszem,
    megint káposzta, majd a f. hús és ismét a káposzta
    Felengedem vízzel, /nem fontos, hogy teljesen ellepje.
    Lefedem és közepes lángon főzőm.

    Ezután a kelt tésztát összeállítom a szokásos módon.
    Kb. 20-25 percig kelesztem, és utána lisztezett deszkán kinyújtom.
    Ekkor zsírral megkenem /nem olvasztott/
    Feltekerem, mint a beiglit, és kb 3-4 cm-es darabokra vágom.
    Közben a káposzta és a hús addigra meg is főt.
    A darabolt tásztát ekkor rárakom a tetejére és lefedve még kb 10-15 pecig főzöm.

  • 2011. január 28. 08:04
    Kedves Nani!

    Meghatódtam cikkedet olvasva, mert mintha az én nagyimról szólna. Ő még Istennek hála köztünk van, és a kerti sparhelten főzi be nyáron a finomabbnál finomabb lekvárokat és befőtteket...85 éves, de még műveli a kertet, piacra jár, és nagy ünnepek alkalmával minimum 10 féle süteményt süt. Nem is értem, hogy bírja... Ő Erdélyi sváb családból származik, és hihetetlenül jól főz. Mindig kedves, mindig békítő, az egyetlen, akire édesapám is hallgat:))
    Nokedlit szaggatni is tőle tanultam meg, nyeles deszkáról, késsel...(a másik nagyimtól meg leveseskanálból kiskanállal:))Korábban nála is volt csirke, még kacsát is tömött, 6 darabot minden évben, minden családnak egyet. Én bizony még megtanultam , hogyan kell levágni egy tyúkot, megpucolni, bár ma már nincs szükségem erre a tudásra:), mégis a nyarak, amit náluk töltöttem, meghatározzák a gyerekkoromat. 
    Nemrégiben-talán életkoromból adódóan-kezdtem el kutakodni családfa ügyben, és a nagymamám hihetetlenül érdekes dolgokat mesélt.. Remélem még sokáig hallgathatom a beszámolóit... Mindenkinek, akinek még élnek a nagyszülei, kívánom, hogy üljenek le az idősekkel, és hallgassák őket... Kincsek ezek a történetek, amiket aztán a saját gyermekeinknek adhatunk tovább. 

    Gratulálok a munkádhoz, és izgatottan várom a folytatást!

    Üdvözlettel

    Lilibori
HASZNOS CSOMAG

Címkék: kedvenc étkeink

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

[Törölt felhasználó] üzente 11 éve

ez nem mirólunk szól csak hasonló ,

Válasz

Ez történt a közösségben:

Harmath Jozsef 4 hete új blogbejegyzést írt: Tűnődés---

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu